KARNA EN REVA I TIDEN

Föreställningen är en fri och poetisk tolkning utifrån en gammal sägen om den bergtagna flickan Karna. Dåtid möter nutid i nyskriven musik, dans och nycirkus med den suggestiva platsen Karnaberg som scen.

The performance is a free and poetic interpretation based on an old legend about the captured girl Karna. The past meets the present in newly written music, dance and contemporary circus with the suggestive location of Karnaberg as the stage.

Foto: Peder Nabo

Konstnärlig idé

Den säregna och mytomspunna platsen Karnaberg ligger i åldrig skog mellan Ålebo och Påryd, söder om Kalmar. Berget är en så kallad blockhöjd och består av stora klippblock som inlandsisen dragit samman. Den sällsamma stenformationen ligger som ett monument över naturens enorma krafter, ett fruset ögonblick av karg urtid och geologiskt raseri. Det finns åtskilliga historier knutna till platsen varav flera nedtecknats av lokalhistorikern Lars Larsson.                                                                                

Som konstnärlig initiativtagare har jag knutit musiker, dansare och nycirkusartister till ett scenprojekt i Karnaberg. Under 2023 har vi tillsammans skapat en ljus- och ljudshow som visades där vid fyra tillfällen i september. Verket Karna – en reva i tiden är inte ett bygdespel men en fri och poetisk tolkning av en gammal berättelse. Projektet har varit en programpunkt inom Smålandstriennalen 2023. Medverkade gjorde artisten och låtskrivaren Adee (Ida Olsson), teater- och nycirkusgruppen Kompani Error, regissören och producenten Joakim Engstrand samt musikern och fotografen Peder Nabo. Vi har även involverat nycirkuselever från kommunala kulturskolan i Kalmar, teaterintresserade Erasmusstudenter vid Linneuniversitet samt en lokal kör. Runt 25 personer har på olika sätt varit inblandade i föreställningen.

Stigen som leder fram till Karnaberg är kantad av rotvältor och kullfallna träd som sparsamt belyses av den sol som silas genom höga trädkronor. Det doftar tungt av fuktig mossa, kärr och multnad ved. Att vandra på denna stig är som att vandra in i John Bauers bildvärld, in i ett drömskt och suggestivt skymningsland där ingenting är omöjligt. Man kan lätt föreställa sig vilken inverkan denna plats kan ha haft på människor förr i tiden. De boende i bygderna hyste säkert stor respekt för det obegripliga klippberget och fruktade det som kunde gömma sig nere i de mörka håligheterna. Karnaberg har varit ett tillhåll för stigmän och rövare genom tiderna. Vid sidan om de människor som av någon anledning valt att leva utanför bygemenskapen fanns även troll och andra väsen i skogen. Trollen var en realitet och förklaringsmodell för svårbegripliga händelser och avvikelser så som att människor ibland kunde försvinna spårlöst. Trollens värld var en sorts spegelbild av människans. De kunde ömsom vara hjälpsamma men också lömska och lura till sig vilsegångna vandrare.

Verket Karna – en reva i tiden bygger på berättelsen om flickan Karna som bodde i byn Kättilshult. En dag när hon och hennes lillasyster vallar getter i närheten av det stora stenröset blir hon lockad dit av trollen som bor nere i de mörka hålorna och gångarna. Den intet ont anande flickan dras mot bergets viskande röster och plötsligt har hon tappat bort sin syster. Hon rör sig upp för stenblocken och binds allt mer av trollens makt. Familj, släkt och vänner följer systern tillbaka till berget för att leta men Karna är spårlöst borta. Den bergtagna flickan inser att möjligheten att fly är liten, förtvivlad och olycklig längtar hon hem. För att göra henne på gott humör igen ordnar bergets skrymt och väsen med dans, gyckel och eldkonster. Kanske är det så att bergets invånare egentligen inte har onda avsikter men vill bjuda Karna på en oförglömlig fest? Människorna lever i en parallell tid och verklighet i förhållande till de väsen som funnits i skogen och berget sedan urminnes tider. I en fantastisk och förtrollad natt uppstår en reva i den väv som skiljer dem åt. Till sist återförenas systrarna. Karna som bara varit borta en natt är alltjämt ung och vacker men en natt i berget var en livstid i byn och lillasystern är nu en åldrad gumma. I min version av Karna-berättelsen har trollen fått mer sympatiska drag än i de äldre versionerna och representerar snarare nyfikenhet och okuvad natur än illvilja. Det verkliga hotet visar sig vara tiden, det är den som skiljer systrarna åt.

Underrubriken i projektnamnet ”Sagolandet finns runt hörnet” syftar på den rika men delvis bortglömda flora av berättelser på landsbygden. Vi vill ”gräva där vi står” och lyfta historier som annars riskerar att förloras. De professionella kulturaktörerna har också förankring i regionen liksom övriga volontärer. I föreställningen förenar vi urgamla berättelser med ett samtida uttryck i musik, dans, nycirkus och ljusprojektioner. Dåtid möter nutid i en suggestiv show med den sällsamma och spektakulära platsen Karnaberg som scen.

Medverkande

Konstnärlig idé och initiativ: Karl Magnus Petersson

Konstnärlig projektledning: Joakim Engstrand

Karna: sång, text och musik: Ida Adée Olsson

Musik: Peder Nabo

Musikmix: Eternal Wonder, Albin Appelqvist

Nycirkus, dans och eldkonst: Kompani Error, Lisen Hertzman, Ellen Sjöberg, Aurea Romero

Koreografi: Lisen Hertzman

Berättare: Sigrid Oldenburg

Performance: Oscar Söderström, Elsa lind, Movitz Oldenburg, Rizwan Ahmed, Jojanneka van Duijn, Lena Sammüller

Körledare: Anne-Marie Hoem

Kör: Gudrun Gratte, Yvonne Holmbladh, Johanna Gratte, Linnea Gratte, Ingrid Jakobsson, Felicia Granbom, Julia Nilsson, Sibelle Talevska, Helny Gratte, Astrid Gratte

Assistent: Viktor Petersson

Kassör: Bo Sagerfors

 

Tack till

Kalmar kommun

Region Kalmar län

Postkodstiftelsen

Sparbanksstifelsen

Musik i Bleking

Markägare Mikael Ågren